Обявяват обществената поръчка за магистралата от Бяла до Търново до края на годината


20 Sep 2023

До края на есента агенция “Пътна инфраструктура” трябва да обяви обществената поръчка за магистралата от Бяла до Велико Търново – трети лот на планираната магистрала Русе – Велико Търново. Това съобщи министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, цитиран от Mediapool.

За другите два лота (обхода на Бяла и Бяла – Русе) договорите вече бяха подписани. Южният лот до Велико Търново отново ще бъде заложен за финансиране по европейската програма “Транспортна свързаност” 2021 – 2027 г.

Строителството на новата магистрала обаче още се бави заради липса на одобрение на проекта, както и забавяне с отчуждаването на терените.

Напоследък, за първи път от години, се заговори за възможността магистралата от Русе през Велико Търново да бъде продължена на юг чак до гръцката граница при прохода Маказа. Засега обаче няма идеен проект за това удължаване, което ще изисква и магистрално преминаване през Стара планина.

Евентуалната магистрала от Русе до Маказа, която би свързала Румъния с Гърция без да трябва да се минава през София, е част от европейския транспортен коридор номер IX, който свързва Финландия с гръцкото пристанище Александруполис.

 

Лукс от Китай!