Български пеликан минава повече километри, отколкото някои шофьори

  • Галерия с четири снимки на Вая Галерия с четири снимки на Вая

20 Sep 2023

Малко необичаен текст, но темата ни се видя любопитна! Пичовете от Българското дружество за защита на птиците Birdlife България следят различни видове прелетни птици, които летуват у нас. Една от тях е розовият пеликан Вая, който от две години е снабден със сателитен предавател за следене на местоположението му. В случай че “розов пеликан” ви се струва прекалено екзотично, то е добре да знаете, че абсолютно всеки един розов пеликан в Европа, в един или друг момент от годината преминава през страната ни, за разлика от къдроглавите пеликани, които не мигрират.

 

Връщаме се на Вая, която за две години е изминала точно 13 364 км, т.е. навърта по почти 7000 км на сезон – познаваме шофьори, които карат колите си по-малко. При това определено не става въпрос за кратки пътешествия. За тези две години красивата птица е минала през 12 различни държави – България, Румъния, Украйна, Гърция, Турция, Сирия, Ливан, Израел, Йордания, Египет, Судан и Южен Судан. Разстоянието, което изминава за един ден също е впечатляващо, като рекордът е 309 км. 

Между другото споменатото разстояние от 13 364 км е по-малко от очакваното, защото поради топлата зима миналата година Вая се отказала да се спуска на юг чак до Африка и прекарала студените месеци в Израел. През лятото пък обикновено се разхлажда по делтата на Дунав или в езерото Сребърна.

Поставянето на предаватели на розов пеликан се извършва за първи път в България и е голям напредък в изследването на този вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия учените могат да проследят движенията на птиците и да локализират местата, където пеликаните се хранят, нощуват, почиват, мигрират, зимуват и гнездят. Отделно се получават ценни данни за скоростта, височината и начина на полет и това в реално време. Така например най-голямата надморска височина, достигната по време на полет, е 2297 метра.

 

Лукс от Китай!