Всеки четвърти смъртен случай в света е на пешеходец или колоездач

  • Не само шофьорите, но и колоездачите имат отговорност към спазване на правилата Не само шофьорите, но и колоездачите имат отговорност към спазване на правилата

20 Sep 2023

Стряскащи данни: катастрофите по пътищата са водещата причина за смърт в световен мащаб, като изпреварват войни и болести. След катастрофи всяка година по света загиват 1,3 млн. души, а други 50 млн. са сериозно ранени. Един на всеки четири смъртни случая е на пешеходец или велосипедист. Данните са на агенция „Безопасност на движението по пътищата", съобщава БТА.

В деня без загинали на пътя у нас отново има тежки катастрофи, включително верижна катастрофа на магистрала “Струма”. 

20 септември е световният ден без загинали на пътя, като тази година у нас акцент е защитата на велосипедистите, които са сред най-застрашените. В тази връзка агенцията призовава водачите да бъдат по-внимателни, никога да не използват телефон или други устройства, които ги разсейват, докато шофират, а колоездачите от своя страна да спазват правилата за движение. Отговорност на институциите е да продължават да развиват подходяща за колоездене инфраструктура за разделяне на велосипедите от останалия трафик, посочват от агенцията, което звучи по-скоро пожелателно, като се има предвид комичната велосипедна инфраструктура у нас, дори в големите градове.

 

Лукс от Китай!