Петиция към бъдещия нов кмет на София иска сериозни подобрения във велоалеите


28 Sep 2023

Онлайн подписка събира гласове в подкрепа на изменения и сериозни подобрения в инфраструктурата за велосипедисти в София. До момента са събрани 2500 подписа, а целта е поне 6000 подписа, разбираме от Драгомира Раева от екосдружение "За Земята", които са инициатори на онлайн петицията. Адресат е бъдещият нов кмет на столицата ни. Самата петиция можете да видите на този линк.

Ето какво гласи описанието на подписката:

"Градът ни се задъхва от автомобили. Те доминират трафика, затрудняват нормалната работа на наземния градски транспорт, заемат голяма част от ограничените обществени площи за нужната за придвижването им инфраструктура и за места за паркиране. Политици, граждани, учени, експерти, както и богатият международен опит посочват, че масовият велосипеден транспорт е работеща алтернатива за намаляване на замърсяващия по редица начини автомобилен трафик и за създаване на по-добра среда за живеене в градовете. 

Обещанията за велосипедна инфраструктура в София обаче остават само на думи. Карането на велосипед в столицата на България на много места в момента е изключително трудно и опасно. Дори там, където вече са налице велосипедни ленти или алеи, движението по тях е съпроводено с безброй предизвикателства и препятствия. Тези проблеми са напълно решими, стига да има политическата воля за истинска промяна. 

Недостатъците могат да бъдат отстранени с конкретна, целенасочена работа за развитие на велосипедния транспорт, като основа за това е добрата велосипедна инфраструктура. Велосипедната инфраструктура е с много по-ниска себестойност от тази за автомобили, така че и бюджетът няма как да е извинение."

Лукс от Китай!