Да караш картинг 24 часа с Никола Цолов. И още 179 пилоти

  • Галерия с 55 снимки. Галерия с 55 снимки.

04 Oct 2023

Едно от нещата, които харесвам в картинга е общността, хората които се събират за спорта. Разбира се, разпределени в конкуриращи се отбори, но сякаш обединени в боксовете. От гафер, свински опашки и шоколад, до най-добрата линия за завой номер 2, пилоти и членове на отборите често споделят провизии, пособия и знания помежду си. Няма значение кой откъде идва, с какво се занимава или за кое място се бори. Има спортсменство или поне в повечето случаи.

Както и шансове, като този, да излезеш на една писта, в едно състезание, с пилот от Формула 3. С наш български пилот от Формула 3. Не гледам футбол, но предполагам, че да караш денонощие с Никола Цолов, е почти като да прекараш 24 часа на терена с Бербатов. А в случая, с още 179 „футболисти“ oт 10 нации в 35 тима, на „терена“ на картинг пистата във Враца, която седи в подножието на красивите сиво-виолетови скали на Врачанската планина.

В това число и Мартин Чой, друг доказал се пред света спортист, състезател участвал в „24-те часа на Льо Ман“ с мотоциклет. Седем пъти, като тази година завърши на 11-то място с отбора си, след над 260 обиколки на пилот. Трудно ми е да си представя какви сили, умения и мотивация се изискват за подобно постижение.

Да караш с тях на една писта? Това ми се случи през изминалия уикенд във втората 24-часова картинг надпревара за годината у нас. За пореден път организаторите Karting Events Bulgaria и генералният спонсор на събитието EКО България, ме поканиха да бъда част от отбора на ЕКО & Friends. Привилегия, но и възможност, от която може да се възползва всеки, защото записванията за тези ендюрънс надпревари са отворени. Още един невероятен аспект на тези състезания – шанс да караш срещу такива хора.

Нашият отбор бе съставен от колеги, представители на медии и приятели. Сред тях и 21-годишният Себастиан Дебург, друга българска надежда за световни подиуми в пистовите надпревари. Себ е участвал в международната селекция Volant Winfield на „Пол Рикар“ с болид от Формула 4, където достига до полуфинална фаза, а в момента е част от екипа на Матьо Ваксивиер и Орелиан Панис VPS Racing. С тях той се подготвя за Mitjet International и Alpine A110 Cup.

Останалите имена в отбора ни бяха Йордан Димитров, Пламен Асенов, Борислав Петров, Анастас Матеев, Димитър Пунев и Ангел Харизанов. Данчо бе капитана, като той и Пламен буквално се раздадоха на 102%. Третото място в клас „Силвър“ определено е основно тяхна заслуга, след сумарно над 13 часа каране за двамата. С малко помощ от останалите, ЕКО & Friends се качи на третото стъпало от почетната стълбичка. Усещането да гърмиш шампанско и да те дават по националната телевизия, не е никак лошо.

Големите победители са немците от са PF Racing, които са и световни шампиони, а трети в про класа са Flash Racing с Никола Цолов, който направи страхотно каране. На най-високото стъпало „Голд“стъпиха белгийците от Panthaa Racing by Jovatechniks, а най-бързите в нашия клас Echo Sierra YCТ. Любопитен и показателен за емоциите на този тип състезания факт е, че времето, което ни раздели от вторите бе едва 20 секунди. Двадесет секунди разлика след 24 часа каране. Изумително.

По традиция, „ЕКО 24 часа на България“ имаше и благотворителна кауза. Подкрепа за тригодишния Тихомир от Михайлово, който е диагностициран с детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия. Организаторите на надпреварата предоставиха част от входните такси, както и лични дарения на Тихомир, за да му помогнат в тежката битка и го очакват скоро на пистата, но вече в ролята на пилот.

Моята равносметка след надпреварата? Карането ми през уикенда определено не бе на ниво, но това само ме надъхва още повече да тренирам и да се подготвя за следващите участия. За началото на сезон 2024 и 12-часовото състезание Хасково (13-14 април), за която дори с екипа на Dizzy ще заснемем видео за YouТubе канала ни. Нямам търпение. Преди това обаче Karting Events Bulgaria ще затворят сезона с една 4-часова и една 8-часова надпревара в Гърция на пистата в Серес, 11 и 12 ноември. Най-интересните моменти от състезанията ще може да наблюдавате на живо на Facebook страницата на Karting Events Bulgaria.

Лукс от Китай!