Яхта за 17 млн. долара се запали и потъна в Егейско море (Видео)

  • Галерия от 10 снимки със суперяхтата Navis One Галерия от 10 снимки със суперяхтата Navis One

12 Oct 2023

Лош ден за застрахователя на суперяхтата Navis One и нейния собственик, на борда на която избухна пожар в понеделник следобед. Екипажът и гостите на струващата 17 милиона долара яхта са евакуирани със спасителна лодка и са невредими.

Огънят на борда Navis One е продължил цяла нощ, унищожавайки всички горни палуби. В крайна сметка на сутринта на следващия ден яхтата потъна край бреговете на Цикладските острови в Егейско море.

Тя е била на котва на 800 метра от остров Куфониси след връщане от Миконос. Всичките 22-ма души са спасени, като част от екипажът се връща до горящата яхта да вземат някои неща.

Красивата яхта е построена през 2013 г. от турската корабостроителница Gentech. Първият й собственик е турският бизнесмен Сезгин Баран Коркмаз, който я кръщава Queen Anne. По-късно лодката е продадена на чартърна компания и получава името Navis One.

Една седмица на борда на суперяхтата е струвала около 200 000 евро. В цената не влизат гориво и допълнителни разходи.

Navis One е дълга, по-точно била е дълга 46,7 метра, има военноморски дизайн и е предлагала луксозна почивка за 12 гости, настанени в 5 апартамента. Екипажът й от 10 души е ползвал 5 каюти.

Задвижването на Navis One е идвало от два двигателя Caterpillar (1300 к.с.), максималната скорост е била 15,5 възела (28,7 км/ч), като яхтата е била способна да плава 5000 морски мили (9260 км) с едно зареждане.

Все още няма информация какво е предизвикало пожара и какви са последствията за околната среда. Очевидци споделят, че във водата около инцидента плават големи останки от яхтата.

Лукс от Китай!