За първи път в света: публичен краш тест между два електромобила (Видео)

  • Галерия от 5 снимки с първия в света публичен краш тест между електромобили Галерия от 5 снимки с първия в света публичен краш тест между електромобили

14 Oct 2023

Mercedes-Benz разпространи видео в YouTube канала си с първия публичен в света краш тест между два електромобила. EQA и EQS бяха ударени челно при скорост от 56 км/ч, което е по-бързо от стандартните за подобен тест 50 км/ч.

Тестът е проведен в Технологичния център за безопасност на превозните средства в Зинделфинген, където Mercedes-Benz прави до 900 краш теста годишно от 2016 г. насам.

Този тип краш тест Euro NCAP го прави като използва 1400-килограмова алуминиева платформа, в която се удрят изпробваните за безопасност предсерийни модели. Но от Mercedes-Benz решиха да симулират фронтален сблъсък между два реални електромобила.

За целта немската компания удари един в друг кросоувъра EQA и SUV модела EQS. Двата електрически автомобила тежат съответно 2,2 и 3 тона. Преди сблъсъка всеки един е развил скорост от 56 км/ч.

След удара предниците на двата електромобила са напълно смазани. Но именно тук се крие ефективността на абсорбирането на удара и запазването здравето и живота на хората в купето. Деформациите се припокриват с компютърно генерираните симулации при такава катастрофа.

Както може да видите във видеото вратите на колите могат да се отварят, което е от много важно значение при катастрофа. Така пътниците могат да излязат бързо или да бъдат извадени от спешните екипи без да не се налага да се реже купето.

Във всеки електромобил са поставени по един мъжки и един женски манекен, всеки със 150 сензора. Резултатите от тях показват, че рискът за фатален край след катастрофата е минимален. Всички системи за безопасност като въздушни възглавници, завеси и пиропатрони на коланите са сработили ефективно.

Стратегията на Mercedes-Benz е до 2050 г. да няма смъртен случай с техен автомобил.

Лукс от Китай!