Почина основателят на Alpina


18 Oct 2023

Отиде си човекът, чийто живот беше изцяло посветен на Alpina. Буркард Бовензипен, основателят на компанията, беше на 87 години. Той остава една от най-известните и влиятелни фигури в общността на BMW.

Бовензипен олицетворява преданост през целия живот към BMW. Неговото пътуване в модифицирането на автомобили BMW започва още през 1962 г., време, когато BMW все още не се е утвърдил като автомобилната сила, която е днес. 

Създадена през 1965 г., Alpina увеличава влиянието си в BMW средите с всяко изминало десетилетие. До 1983 г. фирмата работи като тунинг и състезателна организация, преди да се превърне в производител. Тази трансформация означава, че автомобилите Alpina получават собствени номера на шасито и официални одобрения за гуми. 

За съжаление, Буркард Бовенсипен няма да стане свидетел на бъдещото развитие на марката Alpina под ръководството на BMW Group, започващо през 2025 г. Въпреки това, Андреас и Флориан Бовенсипен се ангажират да осигурят непрекъснат растеж на делото на живота на техния баща.

Лукс от Китай!