Това е Volvo 245 с Lamborghini V10. Разумно семейно комби?

  • Галерия със 17 снимки. Галерия със 17 снимки.

24 Oct 2023

 

Естествено, че няма нищо разумно в тази кола. Била е разумна през 1975, когато това Volvo 245 DL е било ново и е разчитало на мотор с обем между 2 и 2,3 литра, не съм сигурен с кой точно. Сега е с 5-литровия атмосферен V10 на Lamborghini, който преди това е звучал в Gallardo - мааалко по-различно возило от квадратното комби на почти половин век.

Квадратното комби на лудия (в най-положителния смисъл на думата) швед Петер Бьорк. Преди да се превърне във Volvoghini обаче, колата се ползваше с прякора Volyota, защото под същия този капак работеше 2JZ oт Supra. И се ползваше за дрифт. Сега Бьорк я ползва и за драг, но и за пътешествия. Мега.

Скоростната кутия е от BMW, ръчна, а карданният вал – хибрид, събран от BMW части и такива от… Renault. Че кое Renault е с кардан? Ами, Traffic, бусът.  Изпускателанта система първоначално убива звука, но после майсторът слага X-връзка и колата оживява. Може да я чуете във видеото горе.

Във видеото горе ще видите как Петер пътешества със своето мощно над 500 коня Volvoghini и каравана, напълно реален преход, по време на който не всичко протича гладко. Но, звукът… Жалко, че съвременните регулации убиха серийното прилагане на този мотор, но пък добре, че има ентусиасти, като Петер Бьорк и BJP Race.

Лукс от Китай!