Hyundai ще произвежда коли и в Саудитска Арабия


25 Oct 2023

Hyundai и Публичният Инвестиционен Фонд (PIF), суверенният фонд на Саудитска Арабия, разкриха съвместното си начинание за изграждане на съоръжение за производство на автомобили в страната. Това стратегическо партньорство, обявено по време на Саудитско-Корейския бизнес форум, добавя още една автомобилна компания, която започва производство на автомобили в кралството след Lucid Motors.

PIF ще вземе контролния дял от 70 процента в новото предприятие, като Hyundai ще запази останалите 30 процента. По-специално, южнокорейският автомобилен производител ще поеме ролята на стратегически технологичен партньор, предлагащ техническа и търговска подкрепа за улесняване на създаването на производствения завод. Очаква се планираната инвестиция за проекта да надхвърли 500 милиона долара.

В основата на това сътрудничество е амбициозната цел за производство на 50 000 превозни средства годишно, включващи както коли с двигатели с вътрешно горене, така и електрически превозни средства. Първата копка на завода е планирана за 2024 г., като производството е планирано да започне през 2026 г. Но преди това съвместното предприятие трябва да получи обичайните одобрения от съответните власти.

Лукс от Китай!