Заводско BMW Z4 GT3 получи V12 от Mercedes-Benz (Видео)

  • Галерия от 6 снимки с BMW Z4 GT3 с V12 от Mercedes-Benz Галерия от 6 снимки с BMW Z4 GT3 с V12 от Mercedes-Benz

08 Nov 2023

Интересен проект бе изложен на тунинг изложението в Лас Вегас SEMA 2023, което приключи преди няколко дни. Колата е оригинално състезателно BMW Z4 GT3, но заводският й двигател е заменен с V12 от Mercedes-Benz.

Пистовото купе е купено от Литва и е транспортирано до САЩ, където тунинг ателието Gooichi Motors се ангажира с нестандартния проект. Познатият 4,4-литров V8 мотор на BMW с 480 к.с. е сменен с 6,0-литров V12 (M120) от Mercedes-Benz.

Двигателният отсек е изцяло преправен, за да може да бъде монтиран по-големият двигател. Новонасаденият мотор оригинално генерира 408 к.с., но получава механичен компресор Procharger Stage 3F1x. Скоростната кутия също е сменена с 6-степенна секвенциална, а работата по нея е на фирмата Humbel Gear Technology от Нова Зеленадия.

Всичко по това BMW Z4 GT3 е завършено след 8 месеца работа. Колата получава нов бодикит от фибростъкло и въглеродни влакна, масивно задно крило и агресивен дифузьор. Оборудвана е и със система за гасене на пожар.

Проектът е Z4-ката да бъде „улично-легална състезателна кола“ по думите на тунинг екипа. Очакванията са тя да бъде към 1500 к.с. мощна. Все още обаче това BMW със сърце от Mercedes не е качвано на дино.

Лукс от Китай!