Планират трета лента на магистрала 'Тракия' след 3 години?


13 Nov 2023

От парламентарната трибуна регионалният министър Андрей Цеков съобщи, че се обмисля изграждането на една допълнителна лента за движение на магистрала "Тракия" в участъка между София и Пловдив. Проектът е все още в идейна фаза като засега не се знае колко може да струва, но в идеалния случай първа копка може да бъде направена след 3 години.

“Но и така е ясно, че капацитетът на магистралата вече е изчерпан особено в тази част, която е между столицата и разклона за магистрала “Марица”. Това лесно се установява по преброителните устройства. Те показват, че средно на ден по магистрала “Тракия” преминават по 15 200 превозни средства, а специално в участъка между София и Пловдив са по 33 600 на ден. През летния сезон и през почивните дни дори тези цифри се надвишават и всичко показва, че капацитетът на магистралата е изчерпан”, коментира министър Цеков.

Основен проблем в изграждането на тази лента - освен административната част - изглежда може да бъде тунелът „Траянови врата”, където разширението би било равносилно на прокопаването на нов тунел, коментират от Auto Bild. Ако участъкът бъде оставен без разширение, то това би образувало т.нар. "фуния", при която потокът се свива към по-малък брой ленти, с което се създават задръствания.

Това не е първият път, в който подобна идея се лансира. През тази пролет служебното тогава правителство обяви мащабен проект за разширяване на магистрала “Тракия” от София до началото на магистрала “Марица” малко преди Чирпан. Идеята, което не е нова, е била обсъдена с агенция “Пътна инфраструктура” и е в съвсем начален етап на реализация.

Лукс от Китай!