Изпусната от борда на МКС чанта с инструменти обикаля Земята в Космоса


13 Nov 2023

Две астронавтки на NASA са изпуснали чанта с интрументи, докато са извършвали редовна поддръжка на Международната космическа станция. Случката е от 2 ноември 2023 г. и не представлява опасност за МКС или за Земята.

Малката чанта с инструменти, изпусната от две дами астронавтки – Жасмин Могбели и Лорал О`Хара, в момента представлява неволен изкуствен спътник и обикаля планетата ни на височина около 300 км. Любопитно е, че чантата може да се види с телескоп, тъй като е “изненадващо ярка”, съобщава NASA. Снимките по-горе са на японеца Сатоши Фурувака и са направени с телескоп от Земята.

Чантата дори вече си има собствен идентификационен номер, подобно на всеки по-значителен по размери космически боклук: 58229 / 1998-067WC.

Самата чанта е доста ценен предмет на борда, не само заради цената си от близо 100 хил. долара, но и защото по очевидни причини в Космоса е почти толкова трудно да се снабдиш с ключ десетка, колкото пред блока в “Люлин”.

В случай че успеете да откриете мястото на нощното небе на МКС, то чантата с инструменти може да се види в непосредствена близост до станцията, стига да имате телескоп или добър бинокъл.

 

Лукс от Китай!