Гуми, чистачки и светлини - започва акция 'Зима' на МВР


15 Nov 2023

Традиционната пътна акция „Зима“ вече е в ход в България. Тя ще следи за изправността на моторните превозни средства като ще се фокусира върху гумите, светлините и видимостта.

Ежедневно около 770 екипа на МВР работят в страната, а 10 процента от тях са в София. Традиционно акцията се провежда в три етапа по 10 дни, като всеки един е с фокус към определени участници в движението по пътищата. По време на първия внимание се обръща на водачите на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, следващата десетдневка е насочена към контрола на пешеходците, а третият е към водачите на моторни превозни средства. 

Според разпоредба в закона от 15 ноември до 1 март следва автомобилите да се движат с гуми, подходящи за зимна употреба или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм. В никакъв случай подготовката на автомобила за зимата не бива да се подценява и тя не приключва само със смяната на гумите. Задължително водачите следва да обърнат внимание на осветителната, електрическата и скъклопочистващата системи, както и на цялостното техническо състояние на автомобила.

Няколко полезни съвета към водачите за движение през зимата:

- Сменете летните гуми със зимни или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм. Поставете веригите за сняг в автомобила. Проверете съдържанието на аптечката.

- Движете се с технически изправен автомобил. Не правете компромиси със спирачките, акумулатора, стартовата уредба, осветителната и отоплителната система.

- Сменете течността в казанчето за измиване на стъклата с незамръзваща. Проверете перата на чистачките и антифриза.

- При шофиране се съобразявайте с атмосферните и пътните условия. Не предприемайте рискови маневри при намалена и ограничена видимост.

- Намалете скоростта при превключване на светлините от дълги на къси.

- Ако попаднете в аквапланинг, отпуснете газта, не се опитвайте да спрете и не променяйте посоката на движение.

- На дълъг път потегляйте подготвени със зареден догоре резервоар и с топли дрехи. Информирайте се за състоянието на пътищата.

- Не потегляйте, ако всички в автомобила не са си поставили предпазните колани. Превозвайте децата, като използвате специалните обезопасителни системи.

- Не пийте алкохол преди и по време на път!

- При пътен инцидент или друга опасност незабавно се обадете на тел. 112.

Лукс от Китай!