Lucid Gravity има пейка под предния капак

  • Галерия с девет снимки Галерия с девет снимки

20 Nov 2023

Lucid представи втория си модел – Gravity. След Air, който се радва на сериозен интерес, но се сблъска с трудно начало на производството, Gravity е първият кросоувър на американската компания за електромобили. И отново може да се похвали с внушителен пробег с едно зареждане – до 708 км, което е доста повече от основния конкурент – Model X. Всъщност конкуренция ще му бъдат и някои динозаври с ДВГ: 7-местният Gravity е дълъг 5,03 метра, т.е. сравним с актуалния Range Rover. Електромоторите му притежават най-високата енергийна плътност в световен мащаб, твърдят от Lucid.

 

За съжаление засега няма конкретни данни, но знаем, че ще има няколко версии, подобно на Air, с мощности от около 600 до над 1000 к.с. На снимките е топ версия Dream, като вероятно Lucid ще запази означенията от Air, а джантите са 23-инчови. Със сигурност пробегът ще е по-голям с по-малки колела– вероятно в гамата постепенно ще се появят и такива с размер до 19 инча. Коефициентът на аеро съпротивление е супер – 0,24, колкото и на Model X, което е най-доброто постижение за SUV в света. Гигантът използва 900-волтова архитектура, която позволява зареждане от зарядни с мощност до 300 кВт.

Интериорът е разточително обзаведен. Впечатление прави 34-инчовият извит OLED екран зад волана, като пътниците на втория ред разполагат със собствен сензорен екран. Пейката в предния багажник е забавен детайл, макар да не сме сигурни, че е особено практично да седиш под предния капак.

Gravity ще започва с цени около 80 хиляди евро, но топ вариантите ще струват близо четвърт милион от единната европейска валута. Първите доставки в Щатите се очакват най-рано през есента на 2024 г., и то ако няма проблеми, каквито имаше с началото на производството на седана Air. В Европа Gravity ще дойде през 2025 г.

Лукс от Китай!