Porsche инвестира 250 млн. евро в завода на 911, за да прави електрички


21 Nov 2023

Porsche започна мащабно преустройство на завода си в Цуфенхаузен. Целта е да се подготвят поточните линии за производството на новите електрически модели – 718 и Macan EV. Инвестицията е на стойност 250 млн. евро, като след преустройството освен 911 и Taycan, в Цуфенхаузен ще се правят купето и кабриото 718 и електромоторите за Macan. Самият електрически Macan ще се прави в Лайпциг.

Porsche вече няколко пъти забавя премиерата на Macan EV – главно заради софтуерни проблеми. За разлика от Taycan, кросоувърът се очаква да бъде доста по-масов (по стандартите на Porsche) модел. Твърде вероятно е обаче старото поколение с бензинови двигатели и новият изцяло електрически модел да останат паралелно в продажба поне още няколко години. Същото ще се случи и със 718 Boxster/Cayman и техните електрически наследници.

Инвестицията от 250 млн. евро е насочена към нова конвейерна линия, увеличаване на позициите за проверка на качеството по време на производството, както и създаване на ново помещение за акустични тестове – важен детайл при електромобилите.

 

Лукс от Китай!