БДЖ купува още десет нови локомотива Siemens


08 Dec 2023

БДЖ ще купи нови десет електрически локомотива Siemens Smartron X4-E-Lok-D, съобщава Economic.bg. Локомотивите Smartron са най-популярните от новото поколение локомотиви у нас. Използва ги не само БДЖ (15 броя), но също частните ПИМК (шест броя, три от тях са по-усъвършенстваният модел Vectron) и Булмаркет (два броя). Мощността на Smartron е 7614 к.с., масата е 83 тона, а максималната скорост – 160 км/ч. Новите локомотиви на БДЖ ще се използват изцяло за пътнически превози. Предстои подписване на договор, след което Siemens ще има 18 месеца за доставката на първия локомотив и още шест за останалите девет – т.е. очакваме новите машини през втората половина на 2025 и началото на 2026 г.

Цената на всеки от новите локомотиви е около 11 млн. лв., което включва не само машината, но също поддръжка, обучение на машинистите и персонала и аварийни ремонти.

Подобин тип локомотиви, както е при автомобилите, имат ясно определени интервали за сервизна поддръжка. При пробег от 900 хил. км се извършва техническа поддръжка, а при 1,2 млн. км – основен ремонт, който струва около половин милион лева. Смяната на колелата, което е като смяната на гумите при колите, става на около 400 хиляди километра, в зависимост от състоянието на ЖП мрежата, което у нас е трагично. Купените досега Siemens Smartron се сервизират гаранционно при нашите приятели в “Експрес Сервиз” в Русе. 

 

Лукс от Китай!