ВИДЕО: Изоставената фабрика на Ferrari Testarossa, Peugeot 406 Coupé и Alfa Brera

  • Галерия с 19 снимки. Галерия с 19 снимки.

10 Dec 2023

Видеото е на канала Forgotten Buildings и ни отвежда в изоставената фабрика на Pininfarina, намираща се в малкото градче Сан Джо̀рджо Канавѐзе, в близост до Торино. Фабрика, която е построена за доста амбициозен проект - Cadillac Allanté. Кабриолетът на GM от 80-те, който цели да промени представите на света за марката Cadillac, демонстрирайки относителни лекота, компактност и спортно поведение. Идеята била купетата да се правят в Европа, от каросерийните специалисти Pininfarina, след което финалното асемблиране да се случва в САЩ.

За целта три Boeing 747 (един на Alitalia и два на Lufthansa) правели по три курса седмично, от Торино до Детройт, всеки натоварен с по 56 полусглобени Allanté. И, както може да се досетите, този бизнес модел се оказал неособено ефективен. В резултат на огромните производствени разходи и съответно високата цена на модела, той е спрян през 1993, след 7 години и едва 21 430 коли. 

Това обаче не е краят на завода в Сан Джо̀рджо Канавѐзе. След кратка авантюра с изработката на Ferrari Testarossa, следва история на успеха с Peugeot 406 Coupé или „Ferrari-то за бедни“, както е наречен моделът.

Страшно красива кола дори и днес, тя се прави между 2007 и 2005, печели редица конкурси за дизайн и подсилва имиджа на Peugeot. Направени са над 100 хил. екземпляра, като именно този период се счита за пикът на фабриката. По това време в нея работят 300 човека, а дневният ѝ капацитет е 70 коли.

След Peugeot 406 Coupé Pininfarina подписва с Alfa Romeo и започва да прави също много красивите Brera и Spider. Които се оказват последните за фабриката. Рецесията от 2008 и променящият се сват, в който поддръжката на дребносерийно производство става все по-нерентабилно, през 2010 заводът затваря врати за последен път.

 

Лукс от Китай!