Нощните влакове се завръщат в Европа!

  • Галерия със седем снимки на първото пътуване Галерия със седем снимки на първото пътуване

12 Dec 2023

Френската и германска столици за първи път от десет години отново са свързани с нощен влак. Пътуването от Берлин до Париж (малко над 1000 км) вече може да се осъществи по този начин като зелена алтернатива на самолетния полет.

Първото пътуване на новия влак със спални вагони беше на 12 декември 2023 г. и се разглежда като първа стъпка към завръщането на нощните влакове в Европа. 14-часовата дължина на пътуването е сравнима с това с кола. Първоначално влакът ще се движи три пъти седмично в посока, а след година ще бъде всеки ден, съобщават двата оператора – френският SNCF и германският Deutsche Bahn. По разписание влакът ще пристига в Париж в 10:24 сутрин във вторник, четвъртък и събота, а в Берлин – в 8:26 (сряда, петък и неделя).

 

Спалните вагони пък са на австрийските железници ÖBB. Спалните купета се предлагат в четири варианта – с шест легла или самостоятелни купета на по-висока цена, в които може да има едно, две или три легла. Цената (с държавна субсидия) е доста ниска – 30 евро, като идеята е да се стимулират повече хора да предпочетат влака пред самолетния или автомобилен транспорт.

През следващите години Асоциацията на държавните железопътни компании от Германия, Австрия, Швейцария, Чехия, Белгия, Нидерландия и Франция смята да свърже 13 европейски града с нощни влакове.

В България спални вагони се предлагат за влаковете от София до Бургас и от София до Варна. БДЖ разполага с 30 спални вагона.

Лукс от Китай!