Вярно ли е, че ще ви глобят със 100 евро, ако карате с яке в Гърция?!


13 Dec 2023

Десетки български медии съобщават, че Гърция е приела промени в Закона за движение по пътищата, според които всеки шофьор е заплашен с глоба от 100 евро, ако кара с дебело яке. Новината изглежда се базира на репортаж на NOVA.

Истината е, че в Гърция напоследък не е имало съществени промени в Закона за движение по пътищата. Никоя българска медия не цитира конкретен член от гръцкия закон, но в гръцките медии не открихме подобни новини. 

Най-близкото по смисъл изречение от закона за движение по пътищата в Гърция е в член 13, параграф 2, последно обновен през 2007 г. Той е насочен към използването на телефон и слушалки в колата и в него откриваме условието шофьорът да има пълна свобода на движение. Той гласи следното:

“Водачът е длъжен да има пълна свобода на движенията, за да може да управлява всички необходими системи в превозното средство. В частност, забранено е да използва слушалки, свързани към портативни радио приемници, записващи устройства или други аудио устройства, включително телевизионни приемници, докато шофира. Използването на мобилни телефони по време на движение е позволено, когато са поставени в специална, предвидена за тях стойка, или са свързани с устройство свободни ръце”.

Така че изводът е ясен! Не, няма да ви глобят, ако карате с яке в Гърция! 

Може да ви глобят, ако използвате телефон без handsfree, ако нарушите максималната скорост, ако отнемете предимство, ако карате по джапанки, ако извършите цял куп други нарушения, но не и ако карате с яке, дори да е дебело!

Лукс от Китай!