Полицията в Лос Анджелис все още разполага с 429 броя 10+годишни Ford Crown Victoria


18 Dec 2023

Моделът Crown Victoria е верен работен кон на стотици хиляди бюстители на реда, таксиметрови шофьори и агенти на FBI, който Ford спира от производство през 2011 година. Именно тогава, някой на ръководен пост в LASD, взима решение за поръчка на още 600 коли. Защо? Тогава полицията е смятала, че колата ще може  да се използва още дълги години и че ще бъде много по-малък бюджетен разход, ако се запасят със стабилно количество от модела навреме. Интересен ход. 

Днес обаче моделът е на изчезване, като LASD вероятно е организацията с най-много екземпляри Crown Vic, които все още са на служба. В материала на The Drive има и интервю с ръководителя на автопарка на полицията, който казва, че по-възрастните служители все още предпочитат големия седан пред Ford Police Interceptor Utility.

Намирането на резервни части обаче става все по-голям проблем, който неминуемо ще доведе до окончателното сваляне на супер популярната преди 10-20 години лимузина. Първото поколение Ford Crown Victoria се произвежда от 1992 до 1997 г., когато излиза втората и последна генерация. Тя е с дължина от почти 5,4 метра (5,6 метра за дългата база), а под големия преден капак работи 4,6-литров атмосферен V8 с мощност между 200 и 250 к.с., в зависимост от модификацията и конкретната година на производство.

 

Лукс от Китай!