Тревор Милтън, основателят на Nikola Corporation, влиза в затвора за 4 години


19 Dec 2023

Тревор Милтън бе признат за виновен по три от общо четири обвинения още през миналата година, но съдът произнесе присъдата едва вчера (18.12.2023). 41-годишният бизнесмен бе осъден на 4 години затвор, доста по-малко от 11-те искани от федералните прокурори, като максималният размер на присъдата за подобен тип престъпления е 60 години. 

Освен 48-те месеца зад решетките, Милтън ще трябва да плати глоба в размер на 1 млн. долара, a имуществото му в Юта ще бъде конфискувано. След излежаване на присъдата, той ще бъде под наблюдение в продължение на 3 години.

„Тревър Милтън лъжеше инвеститорите отново и отново – в социалните медии, по телевизията, в подкастове и в печатни издания“, каза американският прокурор Деймиън Уилямс в изявление. „Но днешната присъда трябва да бъде предупреждение за всички основатели на стартъп компании и лидери на корпорации. „Лъжи, докато не успееш“ не е извинение за подвеждане на инвеститори, и който следва този принцип, ще плати висока цена.“ Според съда загубите на инвеститорите са в размер на над 660 милиона долара.Припомняме също, че гигантът General Motors бе подведен, след като през 2020 г. купи 11% от компанията на Милтън.

От основаването на Nikola Corporation през 2014 г., Тревър Милтън многократно подвеждаше аудиторията и инвеститорите с фалшиви твърдения относно способностите на електрическите си камиони. Особено скандален бе случаят с видеото на водородния Nikola One от 2018 г., в което се вижда как машината се движи сама и спира на знак стоп.

Оказа се обаче, че въпросният камион е бил без ключови задвижващи компоненти, като например електромоторите. Движението му във видеото е изцяло благодарение на гравитацията, тъй като видимо равният участък всъщност е под наклон.

Лукс от Китай!