Ограничават тировете по магистрала 'Хемус' за празниците


22 Dec 2023

На 22 декември - в последния работен ден преди почивните дни за Коледа, от 12 ч. до 20 ч., и в събота – 23 декември, от 8 ч. до 16 ч., се спира движението на тежкотоварните камиони над 12 т. в посока Варна по участък от АМ „Хемус“ между 30-и до 47-и км. Ограничението е във връзка с очаквания засилен трафик за празниците и ремонтно-възстановителните работи в тунелите „Топли дол“ и „Правешки хановe“.

Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка „Витинска река“, при 30-и км, по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел „Ботевград“ /при 47-ми км/, от където ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението е възможно преминаването на МПС над 12 тона да се ограничи и в участъка от п. в. „Правец“ /при 52-и км/ до пътен възел „Осиковска Лакавица“ /при 60-и км/. Обходният маршрут ще е по път I-3.

При интензивен трафик и за улеснение на всички пътуващи от София към Варна на 22 декември от 12 ч. до 20 ч. и на 23 декември от 8 ч. до 16 ч. при необходимост ще бъдат обособени две ленти за движение в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Всички пътуващи от Варна към София ще преминават по обходен маршрут - от п. в. „Осиковска Лакавица“ по път I-3 и при п. в. Правец“ ще се връщат на АМ „Хемус“. По преценка на контролните органи в зависимост от интензивността на трафика е възможно движението на всички МПС да се ограничи от пътен възел „Ботевград“ до пътен възел „Витинска река“ с пренасочване по път II-17 и път I-1.

На 27 декември – последният почивен празничен ден, от 12 ч. до 20 ч., ще се ограничи тежкотоварният трафик от п. в. „Осиковска Лакавица“ /при 60-и км/ до п. в. „Правец“ /при 52-и км/. Обходният маршрут ще е по път I-3. В зависимост от метеорологичните условия и трафика ще се спира преминаването на автомобили над 12 т в посока София, в участъка от п. в. „Ботевград“ /при 47-и км/ до пътна връзка „Витинска река“ /при 30-и км/. Обходният маршрут ще е по път II-17 и път I-1.

На 27 декември от 12 ч. до 20 ч., в зависимост от трафика и метеорологичните условия, ще се осигурят две ленти за пътуващите към София в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. В тази връзка изцяло ще се спре движението на всички МПС, пътуващи за Варна в участъка от АМ „Хемус“ от 30-и до 47-и км. Обходният маршрут за пътуващите от столицата към Варна ще бъде от пътна връзка „Витинска река“ по път I-1 и път II-17, а при п. в. „Ботевград“ ще продължава по АМ „Хемус“. Друга възможност при интензивен трафик е при п. в. „Правец“ движението да се пренасочва по път I-3 и при п. в. „Осиковска Лакавица“ да продължава по автомагистралата.

Най-добрият в класа си?