Българският кораб “Св. св. Кирил и Методий” участва в спасителна операция край пролива Дрейк


01 Jan 2024

Българският изследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” участва в спасителна операция край пролива Дрейк в южната част на Атлантическия океан, съобщава Maritime.bg. Нашият кораб се е притекъл на помощ на канадска яхта с 13 души на борда. Яхтата претърпяла авария в новогодишната нощ. Изследователският кораб, на път към остров Ливингстън, получава сигнала Mayday в 01:45 местно време рано сутринта на 1 януари. Бедстващата яхта El Doblon е получила повреда на 12 морски мили южно от остров Нуева, при подхода за влизане в пролива Дрейк.

 

След координация с чилийската брегова охрана българският кораб е назначен за ON SCENE COMMANDER в спасителната операция. На българския кораб моментално са подготвени бързоходна лодка с тричленен екипаж, спасителни средства, термокостюми, буксирни въжета. Подготвено е всичко и за оказване на първа медицинска помощ. Час по-късно българските моряци вече са достигнали бедстващата яхта, която междувременно е успяла да спре нахлуващата вода и да възстанови движението си под ветрила, макар и силно наклонена и с ниска скорост. Така не се налага нашият кораб да евакуира моряци, а само да ескортира яхтата до най-близката островна група.

Военният научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” отплава от Варна на 8 ноември 2023 г. и трябва да се върне в България през април 2024 г.

 

Лукс от Китай!