Напролет най-накрая продължава строителството на “Хемус”


08 Jan 2024

През пролетта ще се възобнови работата по всички участъци на магистрала “Хемус” до Плевен, както и в участъка около Търговище (лотове четири, пет, шест и девет), съобщава “Дневник”, като се позовава на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков. Строителството на най-дългата магистрала у нас спря напълно преди близо две години заради съмнения за корупционни практики при възлагането на договорите. 

Лот 4 от пътен възел “Плевен” до Летница е с дължина 27 км. Той ще осигури връзка на магистралата с град Левски и едни от най-популярните природни забележителности в района – Крушунските водопади и Деветашката пещера. Лот 5 от Летница до Павликени е с дължина 23 км. Лот 6 е дълъг 33 км и осигурява връзката с Велико Търново. При километър 212 от София ще е връзката с бъдещата магистрала Велико Търново – Русе. Лот 9 е дълъг 12 км – участъкът Белокопитово – Буховци.

Магистрала “Струма”

За началото на строителството на последния участък от “Струма” през или около Кресненското дефиле се очаква финалното решение на Европейската комисия. Според министър Цеков има вероятност още през февруари да започне проектирането на частта от магистралата извън Кресненското дефиле.

Лукс от Китай!