Варна остана без 'паяци'

  • Снимка: Забелязано във Варна Снимка: Забелязано във Варна

10 Jan 2024

Текст: OFFNews.bg

Нито един от „паяците" за репатриране на коли във Варна не работи. От 5 паяка, два не работят повече от година, останалите три са излезли от строя преди два дни. Проблемът ще бъде решен до края на седмицата, съобщава Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона". Още във вторник са предприети спешни мерки за ремонт на техническите средства тип „паяк", посочиха от общински пресцентър. Причината за неработещи „паяци" е, че Община Варна е с изтекли повече от 12 месеца договори за ремонт на МПС. Два от специализираните автомобили са в експлоатация от 2008 г. и към момента не са годни за работа на терен, поради нуждата от сериозни ремонти.

Снимка:Moreto.net

Другите три „паяка" са доставени през 2019 г. За времето, през което общината няма договор за ремонт, не е имало сериозни проблеми и екипът на общинското предприятие се е справял, но това вече не е възможно, сочи справка на общинското предприятие. От там твърдят, че до момента не е имало ситуация, в която във Варна да няма работещи„паяци". Ако, докато траят ремонтите на „паяците", е крайно наложително да се осигури достъп на линейка или на автомобил със специален режим, ще се търси съдействие от частни компании с аналогична техника, е решението, което е възможно на този етап след системното оставяне на МПС на общината без техническа поддръжка. Според пост на кмета Благомир Коцев, 2,339 лв. е ремонтът на неработещите 3 "паяка" на Общината. По думите му, той вече е наредил на дирекцията за общинска собственост да се намери трайно решение на проблема с техническата (не)изправност на общинските автомобили във Варна, които са повече от 200.

Междувременно, част от новите общински съветници поискаха промяна в работното време на „синята зона" за паркиране във Варна, която работи целогодишно – вкл. събота и неделя, от 9 до 20 ч. Изключение се допуска само в дните на национален и официален празник. Съветниците искат работното време на синята зона във Варна да е от 9 до 18 часа, а през извън активния туристически сезон паркирането в почивните дни да е безплатно. Те настояват и за промяна в принципа на работа на зоната - след изтичането на първите 3 часа, всеки следващ час престой да се таксува на цена от 3 лв. за час. Така на хората, които имат спешна нужда да продължат престоя си в централната част на града, няма да им се налага да местят автомобила си на всеки 3 часа.

 

 

Лукс от Китай!