Защо Hertz продава 20 000 от своите електромобили, повечето от които са Tesla?

  • Галерия от 3 снимки Галерия от 3 снимки

13 Jan 2024

Американската компания за отдаване на автомобили под наем Hertz  официално обяви, че разпродава 1/3 от своите електромобили. 80% от тях са модели на Tesla, като с парите ще бъдат закупени нови бензинови коли.

Новината определено разбуди духовете и повдигна много въпроси относно електромобилите. Решението на Hertz е изненадващо, тъй като през 2021 г. рент-а-кар компанията обяви, че е готова да купи 100 000 броя Tesla, за което дори Илон Мъск не знаеше.

Официално Hertz има флот от около 50 000 електромобила. Шефовете на базираната във Флорида компания, имаща коли под наем и в България, разкриха основните причини за решението си да продадат 20 хиляди от своите електрически коли.

„Ремонтите след сблъсък и отстраняването на щети по електромобил често могат да бъдат около два пъти по-скъпи от тези на подобно превозно средство с двигател с вътрешно горене“, каза главният изпълнителен директор на Hertz Щефан Шер наскоро в интервю.

От Hertz очакват загуби от около 245 милиона долара, заради амортизация на на електромобилите си. Средно това прави по 12 250 долара на превозно средство.

Има обаче и друга причина и тя се крие в спада на цените на нови електромобили, който рефлектира и върху по-бързото обезценяване на употребяваните ел. автомобили. Моделите на Tesla съставляват около 80% от всички електромобили на Hertz и близо 11% от целия автопарк.

Според CNN Tesla агресивно намалява цените на своите нови автомобили, което принуждава другите производители на електромобили да направят същото. Това води до бързо обезценяване на употребяваните EV модели.

Hertz, като всички останали компании за коли под наем, периодично продава част от своите коли. Но споменатото по-горе води до по-големи загуби при продажба на използван автомобил. А когато говорим за десетки хиляди коли, цифрите са мащабни.

Тъй като е сравнително нова компания, Tesla не разполага с толкова много резервни части и обучени механици, колкото други автомобилни мари, казаха мениджърите на Hertz, което оскъпява и забавя извършването на ремонти. Щефан Шер даде за пример мрежата от сервизи и наличности на резервни части на General Motors.

Всички коли, които продава Hertz може да видите на сайта на компанията. В момента всички електрически и такива с ДВГ автомобили са близо 28 000 броя.

Лукс от Китай!