Градският транспорт в София планира протести тази седмица


16 Jan 2024

Служителите на градския транспорт в София са в стачна готовност. Възможно е ефективна стачка да започне още по-късно тази седмица, ако не бъдат изпълнени изискванията за увеличение на заплатите с 30 процента.

"Търпението на колегите от градския транспорт привърши още преди Коледа. Бяхме обявили, че ще правим протест и по коледните празници, но успяхме да преценим, че не е хубаво да натоварваме гражданите и гостите на столицата по време на празниците, но вече след тях няма как да удържим напрежението в транспортните дружества както в София, така и в страната. Затова в четвъртък първо излизаме на протест в София, а после и в други градове на страната", коментира инж. Александър Шопов от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Колегите са много изнервени, нямат вече никакво търпение. Няма нищо, което да се е случило от разговорите ни преди Коледа. Имаше едно постановление на Министерския съвет, което покри част от разходите на "Метрополитен" за охрана, но те са абсолютно недостатъчни за увеличение на заплатите", допълни инж. Шопов.

Поради ниските възнаграждения в сектора, в момента се изпитва сериозна липса на кадри. Градският транспорт няма достатъчно шофьори, липсват механици, инженери и обслужващ персонал, по думите на инж. Шопов.

Лукс от Китай!