Плаваме 11 км по Дунав за 3 220 750 лева с нестандартен превоз (Видео)

  • Галерия от 3 снимки Галерия от 3 снимки

18 Jan 2024

Струващ около 1,8 милиона лева автобус-амфибия ще превозва пътници между България и Румъния през водите на река Дунав. Новината бе официално съобщена на първата трансгранична конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, предаде БТА.

Тя се проведе в пресклуба на БТА в Букурещ и на нея бяха разкрити подробности около проекта и самия специален автобус.

Амфибията е произведена в Унгария и струва 900 000 евро. Такъв тип превозни средства плават по Дунав от 2009 г. насам, като се използват и в Португалия. Конкретният автобус-амфибия е купен от общината на румънския град Кълъраш, намиращ се срещу Силистра. Той може да превозва 35 пътници и скоро ще започне да плава между двата града.

От българска страна е купен електрически катамаран. Неговата цена е 745 000 евро. Той е произведен в България от варненската компания „Галера 07“. Катамаранът също ще плава между Силистра и Кълъраш и е с капацитет от 28 пътници и 2 души екипаж.

По права линия разстоянието между Силистра и Кълъраш е 11 км, а общата стойност на двете нестандартни превозни средства е 3 220 750 лева. Предстои да се изградят и речни гари на двата бряга, чиято цена все още не е известна.

Лукс от Китай!