Това е бронираният Cadillac на Ал Капоне от уличните войни на Чикаго (Видео)

  • Галерия от 12 снимки с бронирания Cadillac Series 341 на Ал Капоне Галерия от 12 снимки с бронирания Cadillac Series 341 на Ал Капоне

22 Jan 2024

Колата от снимките тук е Cadillac Series 341 от 1928 г. На пръв поглед класически Cadillac от края на 20-те години на миналия век, от който има малко над 38 000 произведени броя, но точно този зелен екземпляр е с много по-различна съдба от останалите си заводски братя. Той е бил собственост на Ал Капоне и негова подвижна крепост.

Алфонс Габриел Капоне, както е истинското име на американския гангстер от италиански произход, е попадал в не една или две престрелки, в които самият той е бил мишената. На една от тях десет автомобила му правят засада, но „Белязаният“ оцелява. Тогава разбира, че за да продължи да бъде от горната страна на цветята ще трябва да има по-сигурна защита, когато се придвижва по улиците на Градът на вятъра.

В онези години е имало бронирани автомобили, но те не са се предлагали свободно за продажба по дилърствата на марките. Повечето от тях са създадени в частни сервизи и гаражи. Такъв е и случаят с колата на Ал Капоне.

Cadillac-ът му влиза в местен сервиз, където да бъде подготвен за уличните войни на Чикаго. Вратите получават бронировка, а стъклата са заменени с бронирани, широки 25 мм.

Говори се, че бронирането на този Cadillac Series 341 добавя около 1360 кг върху теглото от над 2300 кг. Оригиналният 5,6-литров V8 двигател се оказва слаб със своите 90 к.с. и също е доработен. Ако вярвяваме на градските легенди колата е можела да развие максимална скорост от 110 мили в час (177 км/ч) и на хартия е би трябвало да бъде по-бърза от всяка друга кола по улиците на Чикаго.

Но освен да може да издържи на нежелана стрелба бронираната кола на Ал Капоне е направена, така, че от нея да може да се отвърне на огъня. Затова задните странични стъкла могат да се отварят съвсем малко, но достататъчно, за да се покаже през тях дулото на картечен пистолет Thompson.

Задният прозорец може изцяло да се отвори и от него да се покаже човек от хората на Капоне, за да стреля по преследващите го коли.

Друго интересно нещо в тази кола е нейният зелен цвят. Ал Капоне много хитро решава да боядиса каросерията в същия цвят, в каквито са полицейските коли в Чикаго, повечето от които също са Cadillac. Освен това зад радиаторната решетка са монтирани мигащи светлини и е добавена полицейска сирена. В жабката пък има скрито полицейско радио, което издава действията на полицията в града.

Когато Ал Капоне е арестуван през 1931 г. и влиза в затвора той вече има два бронирани Cadillac-а (вторият е Series 452 от 1930 г. със 7,4-литров V16). Първият от тях е продаден на автокъща, откъдето е купен и транспортиран в Лондон. В английската столица колата е използвана за атракция в увеселителен парк.

Едва през 1975 г. Cadillac-ът е върнат отново в САЩ, за да бъде използван в биографичния криминален филм „Капоне“ на Стив Карвър. След това бронираната кола е купена от частен колекционер. За последно е продадена на търг през 2021 г. за 1 милион долара.

Още снимки може да разгледате в галерията най-горе.

Лукс от Китай!