Това е товарен трамвай в Дрезден

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

23 Jan 2024

В света има много малко товарни трамваи и този на снимката е един от последните. Обслужващ завода на Volkswagen в Дрезден, трамваят е в експлоатация от 2001 до 10 декември 2020 г., когато прави последния си курс, натоварен с части за e-Golf.

Услугата CarGoTram има за цел да пренася бързо и евтино автомобилни части между товарната гара Dresden-Friedrichstadt и завода на Volkswagen в Дрезден. След началото на производството на ID.3, обаче, трамваите вече не са необходими, защото електрическият модел има по-малко части, а и големите панели не са удобни за транспорт с трамвай.

CarGoTram съществува 20 години, като двата обслужващи линията трамвая се движат по 5,5-километров маршрут между най-голямата товарна гара в града и завода на VW.

Предвидено е трамваите да направят последен курс на 23 декември 2020 г., но лека катастрофа с бус налага спирането им две седмици преди това заради повреда по трасето.

Трамваите са произведени от Schalke Eisenhütte, имат по пет секции и с дължината си от 59,4 метра са били доста внушителна гледка по улиците на града. Побирали общо 60 тона части. В началото правели по 30 курса на ден, което намалява до 10 курса през 2003 г. и постепенно до съвсем рядкото им използване в последните години.

В Западна Европа в момента има само една работеща услуга с товарен трамвай – в Цюрих, Швейцария, където по този начин се изхвърлят отпадъци от предприятия.

Последният курс завършва след лек инцидент с бус

Лукс от Китай!