България купува 70 вагона на старо от Deutsche Bahn


24 Jan 2024

Българските държавни железници преговарят за купуването на между 50 и 70 вагона от германските железници Deutsche Bahn. С тях БДЖ ще модернизира много от линиите си, които използват вагони на възраст над 40 години.

“Това е отличен шанс българското общество най-после да получи така чаканата реформа в железопътния транспорт, която не е направена повече от 30 години”, заявява министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Вагоните са били част от композициите Intercity – влаковете на дълги разстояние в Германия. Те са разработени за скорости до 200 км/ч, които у нас няма да бъдат достигани, тъй като дори новоремонтираните и новоизграждащи се трасета са с предвидена максимална скорост от 160 км/ч. Всичките са тип отворено пространство – без купета, климатизирани са.

На снимките, публикувани на сайта на министерството, се виждат вагони с места за велосипеди. Засега няма повече подробности за новите стари вагони, но от Министерството на транспорта отбелязват, че те са значително по-модерни и удобни и от най-новите у нас. 

Лукс от Китай!