Eldrive изгражда над 1500 станции за електромобили в България със заем от ЕИБ

  • Галерия 4 снимки Галерия 4 снимки

26 Jan 2024

Европейската инвестиционна банка е одобрила отпускането на заем в размер от около 40 млн. евро на Eldrive (Елдрайв Холдинг) за изграждането на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. По проекта се планира да бъдат отворени 1530 станции за електромобили в България.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 г. Програмата InvestEU привлича инвестиции за приоритетите в политиката на ЕС като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура.

Благодарение на помощта от InvestEU и финансирането от ЕИБ, Елдрайв Холдинг възнамерява да вложи близо 146 млн. евро за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електромобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България, като по този начин ще ускори изграждането на необходимата инфраструктура за внедряване на чист транспорт в трите страни и ще подпомогне прехода към неутралност по отношение на климата.

"Този проект е от изключително значение. Транспортният сектор е един от основните източници на емисии от парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за намаляване на вредните емисии и на замърсяването на въздуха. Реалният преход към електрически автомобили е невъзможен без необходимата инфраструктура," коментира вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис.

"Спечелването на доверието на ЕИБ е сериозно постижение за "Елдрайв холдинг". Това е важно признание за жизнеспособността на нашата бизнес стратегия, за нашите усилия и постигнатия растеж през изминалите няколко години. Партньорството с ЕИБ по този проект ще ни помогне бързо и ефективно да разширим нашата мрежа и да се превърнем в един от водещите оператори на зарядни станции в Европа," коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Елдрайв Холдинг.

Проектът ще търси решение на слабото навлизане на електрическите автомобили и на зарядните станции в трите държави и ще им помогне да постигнат заложените в Зеления пакт на ЕС цели за един милион обществени зарядни станции за електромобили и станции за алтернативни горива във всички 27 държави членки до 2027 г. Мрежите за зареждане на електрически автомобили ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически превозни средства и ще спомогнат за намаляване на емисиите от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

Лукс от Китай!