Спомняте ли си 1200-конния Golf RSI на Dahlback?

  • Галерия с 22 снимки. Галерия с 22 снимки.

30 Jan 2024

Ние с колегите си го спомняме много добре, колата беше революция, най-бруталният Golf правен дотогава, а нищо чудно и въобще. А сега ни е малко странно, когато влезем в YouTube, потърсим Dahlback Golf и ни изскочат клипчета, на които пише „преди 17 години“. Тоест, видеата с култовия Golf са почти пълнолетни, а самият проект вече е на над 20 години.

Каквото ли се е случило с него? Честно казано, нямаме представа дали колата все още съществува. Посетихме сайта на шведския тунер dahlbackracing.hemsida.eu, а оттам проверихме и Фейсбук страницата. Линкът към последната обаче отваря различно място, затова решихме, че Dahlback Racing са фалирали.

Но, при търсене във Fb излиза друга страница, която изглежда автентична. Ура! Значи пичовете продължават да „творят“, явно вече не само върху коли от групатаVAG. В галерията се виждат също снимки с автомобили BMW, Mercedes и дори Honda.

Но обратно към култовия Golf Mk4. Бегачката е започнала живота си, като най-обикновен Volkswagen Golf 4 през 1998 г. Напуснал е завода със скромен 1,6-литорв двигател, преди да попадне в ръцете на Ханс Долбак и да стане страшно.

От оригиналната кола не остава почти нищо. Двигателят е сменен с 2,1-литров 5-цилиндров от Audi, който генерира между 850 и 1200 к.с., в зависимост от настройките. Системата за мазане също е интересна, със  сух картер и маслен филтър от камион Volvo.

При такава мощност е препоръчително и двойното предаване. То е направено с помощта на спомагателна рама от Audi RS2 отзад и специално направена за отпред. Скоростите? „Стара“ кутия на Audi от IMSA кола, Alcon спирачки с 375-милиметрови ротори отпред и 355 мм отзад. Джантите са BBS, 19-ки и 20-ки.

Титаниеви и магнезиеви компоненти, карбон, колата е брутална, за онези от вас, които не я помнят. Динамиката също зависи от настройките, но се споменават 2,5-3,5 сек от 0-100, както и за ниски 12-ки на четвърт миля, с над 240 км/ч терминална скорост.

Та, въпросите са два. Помните ли въобще този хипер Golf? И, имате ли представа дали още съществува? 

Лукс от Китай!