Има ли картел при цените на гумите?


31 Jan 2024

Европейската комисия е започнала проверки на фирми за производство на автомобилни гуми в няколко държави от Европейския съюз по подозрения за ценови картел. Антитръстовото звено е “загрижено, че между проверените компании е имало координиране на цените”, съобщава “Сега”.

Макар да няма официална информация от ЕК които са разследваните фирми, то гиганти като френската Michelin, американската Goodyear, финландската Nokian Tyres и германската Continental потвърдиха, че са обект на разследване.

"Става въпрос за нови гуми за леки автомобили, микробуси, камиони и автобуси, продавани в Европейското икономическо пространство (ЕИП), се казва в изявление на антитръстовата комисия. Комисията има опасения, че проверяваните компании може да са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват картели и ограничителни бизнес практики. Фактът, че Комисията извършва такива проверки, не означава, че компаниите са виновни за антиконкурентно поведение, нито предопределя резултата от самото разследване.”

Лукс от Китай!