Това е 1965 Pontiac GTO със 7-литров V8 за моторница

  • Галерия с 22 снимки. Галерия с 22 снимки.

01 Feb 2024

Или по-точно, с 427-кубиков (в инчове) Mercury Racing SB4. Двигател, който е базиран на LS7, но с DOHC глави и други работи, добавени от специалистите по задвижвания за лодки. Резултатът е напълно атмосферни 750 к.с. и, вероятно, мнооого приятен звук.

Както казва и заглавието, проектът е базиран на 1965 Pontiac GT0 и е дело на американското ателие Roadster Shop. Хората в Илинойс са свършили прелестна работа! Шасито е тяхна разработка, кутията е 6-степенна ръчка Т56 Bowler Performance Transmissions, а стилният ѝ лост с топка е Hurst.

Но сборът от марки не е акцент, колкото прекрасното изпълнение и завършеност на тази кола. Начинът по който е събран мотора в коша и по който е оформен. Синята боя на капаците и надолу например е от Glasurit на BASF, и по-специално от палитрата на Aston Martin. Значката пред мотора пък подсказва за неговия производител.

2+2 купето е качено на 19-инчови гуми тпред и 20-ки отзад, като разглобяемите джанти с по осем болта са фрезовани от Greening Auto Company за Roadster Shop.

Салонът? В класически контраст с екстериора - червена кожа и съвременна електроника, която обаче е максимално прикрита. Много ми харесват и детайлите отвън, като значките 4 CAM с карирания флаг и едва забележимите инициали на ателието гравирани в емблемата отпред.

Лукс от Китай!