BYD продаде над 100 хил. електрически коли само за месец

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

02 Feb 2024

Китайският гигант BYD, който е основен конкурент на Tesla за най-голям производител на електромобили в света, обяви силни резултати за януари 2024 г. – 105 304 продадени и 114 365 произведени изцяло електрически коли. Ръстът е 48% при продажбите и 64% при производството спрямо януари 2023 г.

Доскоро BYD произвеждаше повече плъгин хибриди, но вече броят на изцяло електрическите коли е по-голям. Все още по-голямата част от електромобилите на BYD са за местния китайски пазар, но през следващите години това ще се промени, като компанията навлиза агресивно на пазарите извън Китай, включително с доставки в Европа със собствен кораб.

 

А дали ще успее да отнеме първенството по продажби на електромобили от Tesla? Американският гигант не обявява данни месец по месец, а само за тримесечие, така че отговор на този въпрос ще имаме най-рано в началото на април.

През 2023 г. BYD продаде почти 1,6 млн. електромобила, но все още Tesla държи първото място с над 1,8 млн. продажби за миналата година. BYD за първи път изпревари компанията на Илон Мъск в последното тримесечие на 2023 г., когато реализира 526 409 електромобила срещу 484 507 при Tesla.

Не трябва да се пропуска и фактът, че освен конкуренти, BYD и Tesla са също партньори. Американската компания използва батерии BYD в някои свои модели.

Източник: Electrek

 

Лукс от Китай!