Внимание! Днес земеделците блокират над 80 точки в страната

  • 2 снимки 2 снимки

06 Feb 2024

Националната асоциация на зърнопроизводителите, представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, обявява безсрочни протестни действия от 6 февруари. Движението във всички точки ще бъде блокирано от 10:00 до 12:00, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден.

 

Подробна карта на евентуалните точки на протести

 

В събота и неделя няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет (МС) между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, заявяват от НАЗ.

Асоциацията настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.


Земеделски производители ще протестират в района на "Дунав мост" при Русе, съобщи вчера за БТА Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

Протестиращите предвиждат да блокират със земеделски машини за кратко движението в района на граничния пункт.

Лукс от Китай!