ЕС предлага: Вземат ви книжката в България, не може да карате никъде в ЕС


07 Feb 2024

Европейският парламент отново обсъжда отнемането на шофьорската книжка в една от страните от ЕС да води до забрана за шофиране във всичките, съобщава Mediapool. Идеята е да се затвори вратичката, при която след тежко ПТП в една страна, виновникът можеше да продължи да кара във всяка останала страна от ЕС. 

Ако български шофьор с българска книжка направи нарушение в Германия, например, той ще получи санкция, важаща само за Германия, а не и за България. ЕС иска да промени това и санкциите да са общовалидни. Вероятно мярката ще бъде приложена само за четири сериозни нарушения: превишаване на скоростта с над 50 км/ч, шофиране след употреба на алкохол, на наркотици, причиняване на телесна повреда или смърт на пътя. В тази връзка ЕС иска разширяване на списъка на тежките пътнотранспортни нарушения, съобщава Европарламента.

Новите ограничения ще бъдат приети най-рано през юни от новия парламент. Ако предложението бъди прието, то при всеки случай на отнемане на книжка държавите ще имат 10 дни за обмен на информация и 15 дни за решение дали санкциите да важат за целия ЕС.

Лукс от Китай!