Никола Цолов запази мястото си във Формула 3


10 Feb 2024

Никола Цолов запази мястото си в отбора на ART GP от Формула 3 – един от двата подгряващи шампионата на Формула 1. През миналата година българският лъв взе решение да прескочи цяло стъпало в състезанията с едноместни болиди и от испанската Формула 4 скочи директно в болидите от Формула 3. На фона на безапелационния си шампионски сезон с цял куп рекорди във Формула 4, годината във Формула 3 не изглеждаше толкова успешна. Цолов взе точки в едва две състезания след седмо място на “Спа” и девето на “Монца”. Много по-съществено обаче беше, че той натрупа изключителен опит като най-младия пилот на решетката – беше единственият 16-годишен в шампионат с 3-4 години по-големи и опитни от него и демонстрира страхотно израстване в хода на сезона.

 

 

 

Скоростта му в края на сезона беше изключителна, така че не е особена изненада, че Цолов отново ще има шанса да се бори с едни от най-обещаващите млади пилоти в света.

Този път уменията, опита и амбициите му са за доста повече от шест точки и 22-ро място при пилотите, пожелаваме му първи подиуми и победи! Нашият пилот вече познава отбора на ART, а също пистите, процедурите и колата.

 

 

 

Сезон 2024 във Формула 3 отново включва десет кръга. Всички те са подгряващи на Формула 1, съответно шампионатът започва в Бахрейн на 1 март, като единственото непознато трасе за нашия състезател е “Имола”. Миналата година състезанието там не се състоя заради пороите в Италия. Всеки кръг се състои от две надпревари – спринтова и основна. В основната точки се дават като във Формула 1 (25 за победителя, 18 за 2-ро място, 15 за (3-то) и т.н., докато в спринтовата първият взема 10 точки, втория - 9 и т.н. до десетия, който взема 1 точка.

Цолов единствен от миналогодишните пилоти продължава да кара за ART. Негови съотборници ще бъдат 19-годишния австралиец Кристиан Менсъл (не, няма общо с онзи Менсъл) и 18-годишния нидерландец Лорънс ван Хупер. Цолов. Тази година в шампионата има и пилот, който е по-млад от Цолов – българинът навърши 17 през декември, а британецът Арвид Линдблад, който ще кара за Prema, все още е на 16. Всички останали са по-възрастни и в повечето случаи доста по-опитни от Цолов. Което може само да амбицира българина да покаже на какво е способен!

 

Лукс от Китай!