Ще има ли обединение в българския моторен спорт?


14 Feb 2024

"Днес се направи първа крачка към обединението в автомобилния спорт. Благодаря на представителите на всички организации с пряко участие в управлението на спорта, които въпреки големите различия, поемат отговорност да тръгнат в положителна посока," заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев след края на провелата се в министерството среща с представители на Автомобилната федерация на България, Българската федерация по автомобилен спорт и Съюза на българските автомобилисти.

Инициатор на срещата бе Крум Дончев, един от големите български рали пилоти, който представи конкретен план за действие за справяне с актуалното състояние на националния лиценз на автомобилния спорт и за възможните стъпки за дългосрочно решение на проблема.

Министър Илиев подчерта, че обединението е важно, а автомобилният спорт може да послужи като добрия пример за други спортове, които в момента страдат от подобно разделение. Представителите на организациите поеха ангажимент да запознаят своите управителни органи с предложенията, направени в хода на срещата и след една седмица отново да се съберат и обсъдят последващите действия.

"Срещата е една добра първа стъпка, за която се борихме от доста време. Искам специално да благодаря на министър Илиев. Ясно е, че всички ни боли, дано намерим вариант и всичко да мине по най-добрия начин, така че да има състезателен сезон“, отбеляза председателят на Автомобилната федерация на България Калоян Станчев.

Председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Дунев акцентира, че с колегите му са отворени за диалог и по никакъв начин не биха желали автомобилният спорт у нас да спира дори и за момент. Председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев заяви, че СБА ще подкрепи обединение на всички автомобилни клубове. „Колкото по-малко са условията, толкова по-добре ще се водят разговорите“, каза още Панчев.

Крум Дончев добави, че следващата среща ще се проведе след една седмица със същото представителство. „Това, което чух от колегите днес, е нещо съвсем различно. Тръгваме отново заедно като едно семейство. Раната е много дълбока, но вярвам, че всички ние ще сложим нейното лекарство“, каза още Дончев.

Лукс от Китай!