Гърция се включи в проекта за високоскоростна ЖП линия между Македония, Сърбия и Унгария


14 Feb 2024

Гърция се включи в големия европейски проект за високоскоростна ЖП линия по дължината на коридор №10 – от Будапеща до Солун, съобщава “Сега”. София засега изглежда изолирана от проекта, макар да е част от европейския коридор №10.

"Гръцкото участие в изграждането на високоскоростна железопътна линия от Гърция през Северна Македония до Унгария е историческа победа за Западните Балкани", заяви сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, цитиран от “Сега”.

Скоростното трасе частично е готово само на територията на Сърбия – участъкът от Белград до Нови Сад, като в момента се работи по този от Белград до Ниш и от Ниш към границата със Северна Македония. В същото време китайски компании строят високоскоростната ЖП линия от Нови Сад до Будапеща, която трябва да бъде завършена през 2025 г. Максималната скорост по целия участък ще бъде 200 км/ч.

От вчера, 13 февруари 2024 г., и Гърция е включена в този проект. На гръцка територия ще бъде изградена железопътна линия от Солун до границата със Северна Македония, с дължина около 70 километра. След това тази линия ще бъде свързана с Атина и пристанището Пирея.

Скоростните влакове, които вече се движат между Нови Сад и Белград, развиват 200 км/ч

У нас в момента се строи скоростната линия, която ще свързва София с границата със Сърбия при Калотина. Нейната планирана максимална скорост е 160 км/ч. В същото време София все още няма ЖП връзка със Скопие, макар такава да е планирана още през XIX век. 

 

Лукс от Китай!