Необходимо ли е да се подменят филтрите на станцията за автоклиматици?


23 Feb 2024

Важна част от профилактиката на автомобила, както и осигуряването на оптимална среда за водача и пасажерите, е поддръжката на качеството на въздуха.

За целта трябва да проверявате вашата станция за автоклиматици. Какво трябва да знаете за климатичната система и каква е функционалността ѝ за комфорта и работната среда на превозното средство. Научете повече от екипа на emveco.bg.

Каква е ролята на филтрите на станцията за автоклиматиците?

Тези консумативи имат няколко важни функции, които екипът от emveco.bg споделя:

1. Поддържат ефективността и енергийната ефективност на климатичната система
Смяната на консумативите е важна, защото те гарантират правилната работа на станцията за автоклиматици. Това води до висока енергийна ефективност и качествена циркулация на въздуха.

2. Подобряване качеството на въздуха
При изрядност и спазване на зададеното време за смяна на консумативите, се осъществява добра филтрация, чрез която се възпрепятства навлизането на замърсяванията от околната среда в купето. Това е много важно за здравето и комфорта на пътниците.

3. Предпазване на вентилационната система
Чрез изрядната им работа не се натрупват прахови частици и други замърсявания, които да причинят повреди.

Филтрите на станцията за автоклиматици представляват консуматив, който подлежи на износване и е препоръчително да бъде подменян на всеки 12-24 месеца в зависимост от пробега на автомобила и продължителността му на работа – между 15 000 км и 30 000 км. Тези диапазони са условни. Ако ви се налага да шофирате предимно в градски условия, където въздухът е значително по-замърсен, капацитетът на филтрите може да бъде достигнат значително по-скоро.

Какво ще се случи, ако не ги подменяте редовно?

В случай че не подменяте филтрите на станцията за автоклиматици редовно, според указанията на производителя, е възможно да възникнат някои проблеми, които да повлияят както ефективността на климатичната система, така и здравето на пасажерите и водача.

Целта на филтрите е да задържат прахови частици и други замърсявания, както и да осигурят оптимална и комфортна среда. Ако използвате тези консумативи с прекалено голяма продължителност и не ги подмените навреме, това ще намали ефективността на климатичната система и ще понижи качеството на въздуха в купето.

По този начин прах, полени, бактерии и други замърсители, намиращи се в околната среда, лесно могат да проникнат и при липсата на филтрация, въздухът ще се насити с тях и това ще повлияе здравето и комфорта на хората в автомобила.

В допълнение, това може да доведе до повреди в климатичната система, разходи за ремонти и дискомфорт по време на пътуване. Намаляването на енергийната ефективност може да повлияе и върху разхода на гориво във възходяща посока.

 

Първородната Godzilla!