БДЖ купува 76 вагона на старо от Германските железници за 30 млн. лв.


04 Mar 2024

БДЖ разкри подробности за покупката на вагони на старо от Германските железници, след като преди месец бе съобщено, че подобна сделка се обмисля. Сега стана ясно, че купуваме 76 вагона за общо 29,7 млн. лв. без ДДС. 66 от вагоните са стандартни второкласни вагони с общо пространство (без обособени купета, каквито на Запад отдавна не се използват масово), като шест са предвидени за качване и слизане на трудноподвижни пътници. Останалите десет са вагон-ресторанти. Цената на един вагон излиза средно около 400 хил. лв., което включва и поддръжка, съобщава Economic.bg. Очаква се доставката да се случи доста бързо – в рамките на три седмици.

Вагоните са с последно извършен основен ремонт преди 2 – 4 години и с оставащи между четири и шест години до следващия такъв, като не се споменава на каква възраст са. БДЖ изтъква, че нови вагони от подобен клас струват около 5 млн. лв. без ДДС.

Новите стари 76 вагона представляват сериозен процент от подвижния състав на БДЖ, който по наредба възлиза на около 550 вагона. Държавният превозвач от години изпитва затруднения заради стари и негодни за използване вагони, така че вместо тези 550 вагона, компанията работи с близо два пъти по-малко, които се сервизират по-рядко и съответно минават по-голям пробег от предвиденото.

Модел на вагон, като тези, които България ще купи, на производителя на моделни влакчета Märklin

Вагоните са били част от композициите Intercity – влаковете на дълги разстояние в Германия. Те са разработени за скорости до 200 км/ч, които у нас няма да бъдат достигани, тъй като дори новоремонтираните и новоизграждащи се трасета са с предвидена максимална скорост от 160 км/ч. Всичките са тип отворено пространство – без купета, климатизирани.

На снимките, публикувани на сайта на министерството на транспорта, се виждат вагони с места за велосипеди. Засега няма повече подробности за новите стари вагони, но от Министерството на транспорта отбелязват, че те са значително по-модерни и удобни и от най-новите у нас. 

 

Лукс от Китай!