Русия и Китай ще строят обща АЕЦ на… Луната!


06 Mar 2024

Русия и Китай планират да изградят обща атомна електрическа централа на Луната. Това съобщава Reuters, като цитира ръководителя на Роскосмос Юрий Борисов. Целта пред подобна сложна операция е осигуряване на енергия за изграждане на лунни селища. 

Проектът предвижда атомната централа да започне да се изгражда сравнително скоро – в рамките на десетина година – около 2033-35 г. Идеята за ядрена централа на Луната изобщо не е нова. Китай отдавна разработва подобен реактор. NASA също има такъв проект, а най-напред в разработките са британците. Преди няколко години британското правителство финансира с 2,9 млн. паунда проект за изграждането на ядрен реактор за работа на Луната. Изпълнител е авиационният гигант Rolls-Royce

Русия засега има по-сериозни предизвикателства, свързани с Луната, след като сондата “Луна-25” не успя да кацне на естествения ни спътник и се разби в повърхността му. В последно време кацанията на Луната зачестиха, но съвсем не всички са безпроблемни. Американският “Одисей”, например, който е частна мисия с рекордно малък бюджет, кацна с три пъти по-висока скорост от планираното. Въпреки това той се отърва само със счупени елементи и изпълни мисията си преди да настъпи лунната нощ, при която температурите падат под -200°C и повечето земни апарати просто умират. По-рано миналото лято Индия стана първата страна, успешно приземила апарат на Южния полюс на Луната. В началото на тази година Япония също успешно “приземи” апарат на Луната, но и там имаше технически проблеми.

 

Лукс от Китай!