Това е една от най-емблематичните катастрофи в София (Снимки)

  • Галерия от 3 снимки с катастрофата на 12 ноември 1973 г. Галерия от 3 снимки с катастрофата на 12 ноември 1973 г.

14 Mar 2024

Една от най-емблематичните автомобилни катастрофи в София е на малко повече от половин век. На 12 ноември 1973 г. Людмила Живкова се качва в правителствен черен Mercedes-Benz W114/115 и тръгва от резиденцията в Бояна в посока летище „София“.

Дъщерята на Тодор Живков в този момент е заместник-председател на Комитета за изкуство и култура. На въпросната дата е трябвало да изпрати баща си, който заминава на посещение в Полша. Тя така и не стига до аерогарата, защото на Околовръстното шосе Mercedes-ът, в който пътува катастрофира, удряйки се почти фронтално в идващ насреща Москвич 412.

Една от версиите за инцидента е неправилно изпреварване на камион от страна на шофьора на Москвича. При сблъсъка возещата се на задната седалка на правителствения Mercedes-Benz W114/115 Людмила Живкова полита напред и се удря в предното стъкло.

Този модел на Mercedes по онова време се е предлагал с предпазни колани, но не всички коли са били оборудвани с такива. Твърди се, че колата, возила по-рано майката на „принцесата на българския комунизъм“, е била без заводски колани. Личният й шофьор Симо Тодоров твърди, че е хванал с ръка тялото на Людмила Живкова и по този начин я е спасил да не излети от колата.

След катастрофата дъщерята на Живков е откарана в болница „Пирогов“ с множество прорезни рани на лицето и тежка мозъчна травма. Лечението й е продължено в чужбина, където претърпява няколко операции.

Инцидентът от 1973 г. е запечатан единствено в две фотографии. На тях се вижда камион, за който се споменава, че е бил неправилно изпреварен. Но разположението на двете коли по-скоро издава, че шофьорът на Mercedes-ът е направил неправилното изпреварване.

Снимките разкриват и друг факт, който не се споменава никъде, а именно гъстата мъгла. Вероятно водачът на камиона е карал предпазливо с ниска скорост, а шофьорът на Людмила Живкова е бързал за летището и е предприел изпреварване, въпреки ограничената видимост.

В някои медии може да прочетете, че Mercedes-ът се е движел с над 100 км/ч, което звучи много далеч от реалността, съдейки по щетите на двете коли.

Мит е, че по път към болницата линейката, превозваща наричаната още „бялата птица на българската култура“, претърпява катастрофа. Този неверен слух води до разпространението на информацията, че става дума за покушение срещу дъщерята на секретаря на ЦК на БКП.

Катастрофата обаче се оказва повратен момент в живота на Живкова. След нея тя започва да се обръща към лечители, билкари, да се интесува от окултното, да се среща с Ванга и да се облича в бяло.

Лукс от Китай!