Медицинският хеликоптер започва редовна експлоатация през април


18 Mar 2024

Първият медицинския хеликоптер, част от новата система за спешна помощ по въздуха, направи първия си тренировъчен полет у нас. Той беше с дължина от едва десет минути в посока – от базата на “Гранична полиция” на летище София до болница “Св. Екатерина” и обратно. Очаква се машината AgustaWestland AW109 да започне редовни дежурства през следващия месец. Така от април системата за спешна помощ по въздух у нас най-накрая ще заработи. Вторият хеликоптер (базиран в Долна Митрополия до Плевен) трябва да дойде през юни, като екипажите, които ще го обслужват, отиват на обучение в Италия също през април.

В началото системата няма да покрива цялата страна – радиусът на действие на всяка от шестте машини, които се очакват, ще бъде 250 км. Технически хеликоптерът може да мине до 595 км, но разделянето на страната на шест зони ще бъде направено за по-бърза реакция във всяка част от България.

На днешните снимки за първи път може да видите и новата българска регистрация на хеликоптера LZ-HMA. С нея може да следите местоположението на хеликоптера в специализираните сайтове, като FlightAware или Flight Radar, например. Досега летящата линейка беше с италианската си временна регистрация I-PTFP.

 

Лукс от Китай!