Хеликоптер от Румъния спаси дете в България

  • Румънският хеликоптер каца на SMURD каца на новооткритата площадка на болница „Света Екатерина“ Румънският хеликоптер каца на SMURD каца на новооткритата площадка на болница „Света Екатерина“

23 Mar 2024

Медицински хеликоптер от Румъния излетя спешно от Букурещ и спаси 13-годишно румънско момче в България. Мисията по спасяване се е провела преди 5 дни, като посолството на Румъния в България е поискала от Службата за извънредни ситуация въздушен коридор за хеликоптера.

Момчето е диагностицирано с бъбречно заболяване в София и за него по спешност е изпратен медицински хеликоптер от столицата на северната ни съседка.

Екипът на румънските медици от звеното за спешна помощ SMURD каца на новооткритата хеликоптерна площадка на болница „Света Екатерина“, където е натоварено детето.

По време на целия полет момчето е било под специално наблюдение от медици. В Букурещ детето е предадено на лекари от Спешната клинична болница за деца „Мария Склодовска-Кюри“.

Главния авиационен инспекторат на Румъния има трансгранично споразумение в областта на извънредните ситуации и извършва въздушни медицински мисии на териториите на България и Молдова.

Лукс от Китай!