От Русе до границата с Гърция при ГКПП Маказа по нова 360-километрова магистрала


24 Mar 2024

Агенция “Пътна инфраструктура” подготвя процедура за удължаване на планираната магистрала Русе – Велико Търново през цяла Южна България до ГКПП Маказа с Гърция, съобщава Economy.bg, като цитира регионалния министър Андрей Цеков.

Така се възобновява работата по старата идея за директна магистрала през Стара планина, която да свързва Северна и Южна България. Новата магистрала ще свързва Русе, Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали, като ще поеме голяма част от румънския транзитен трафик към Гърция. Трасето е част от европейския транспортен коридор номер IX, който свързва Финландия с гръцкото пристанище Александруполис.

Засега няма никакви срокове за строежа на новата магистрала, но едва ли строителството би могло да започне в близките 3-4 години и съответно магистралата няма да бъде готова поне още 10-15 години. Освен, ако не се строи с темпото на “Хемус” – тогава трасето може да не е готово и до 2100 година. Новата магистрала ще бъде една от най-дългите у нас – с дължина около 360 км, сравнима с тази на “Тракия”. По първата част от нея – тази между Русе и Велико Търново – миналата година строителството започна. Втората част, обаче, на юг от Велико Търново, крие изключително много предизвикателства, като най-сериозното от тях изглежда преминаването през Стара планина – вероятно с комбинация от тунели в района на Прохода на републиката.

 

Лукс от Китай!