VW ще посвети R дивизията си на електрически спортни коли


27 Mar 2024

Дивизията Volkswagen R стартира живота си през 2002 г. с модела Golf R32. След това се появи Passat R през 2008 г., последван година по-късно от Scirocco R, а Polo R WRC дебютира през 2013 г. През последните години R дори се използва за горещи версии на Arteon, T-Roc, Tiguan и Touareg. Но бъдещето принадлежи на електрическите автомобили.

Планът е да се отвори специална секция Volkswagen R в тематичния парк Autostadt във Волфсбург. Ако все още не сте били там, това е атракция за посетители, разположена близо до фабриката на компанията, подобна по философия на BMW Welt в Мюнхен. Годишно около два милиона души посещават Autostadt и множеството му павилиони, посветени на марките на VW Group, от Skoda и SEAT до Audi и Lamborghini. Павилион R ще се присъедини към тях това лято.

Но какво общо има това с бъдещето на R? Идеята на Volkswagen е да превърне R в отделен бранд, който ще се занимава изцяло със спортни електрически автомобили. Това няма да се случи за няколко дни, тъй като R моделите с ДВГ ще продължат да съществуват още известно време. VW R ще бъде това за Volkswagen, което е Cupra за SEAT и Audi Sport за Audi. Отварянето на специална секция в тематичния парк пък е част от маркетинговите активности покрай промотирането на R бранда.

Още следващото поколение VW Golf ще бъде изцяло електрическо. Макар и появата му да не е предвидена за преди 2026 година, когато тя стане факт, очакваме и спортна версия с лога R.

Лукс от Китай!